Ciągi geometryczne
Sebastian Porowski: Dobry wieczór
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kolejnego zadania z Ciągów tym razem geometrycznych;
Dla pewnego ciągu geometrycznego zachodzi
A4a5a6=4096
Oblicz a5
1 mar 04:38
ite:
z własności ciągu geometrycznego
(a5)2=a4*a6
więc możemy zapisać
a4*a5*a6=a5*(a5)2
1 mar 11:51
a7: a4=a5/q
a6=a5*q
a5/q*a5*a5*q=4096
a53=4096=163
a5=16
1 mar 11:51
Jerzy:
@a7 , czy ty umiesz czytać ?
1 mar 11:53
Jerzy:
Nie wiem czemu to zadanie wyskoczyło po raz drugi.Już podałem rozwiązanie tego zadania,ale w
poście poniżej.
1 mar 11:55
a7: @Jerzy
1 mar 12:03
a7: @Jezry nie wiem czemu wszystkich pytasz (trochę grubiańsko) czy umieją czytać, podczas gdy sam
czasami masz z tym problem
trochę uprzejmości widać za wiele Cię kosztuje...
1 mar 12:04
a7: tj. @Jerzy
1 mar 12:04
Jerzy:
Sorry , ja już podałem mu rozwiązanie tego zadania w innym poście,a byłem przekonany, że to
jest właśnie ten post, a ty po prostu powieliłeś/aś moje rozwiązanie.
1 mar 12:05
Piotrek: a7 , masz racje @Jerzy wszystkim zwraca niewybredne uwagi a sam tez popelnia duze
bledy , nieladnie @Jerzy ! !
1 mar 12:08