Ciągi
Sebastian Porowski: Ciagi
Dobry wieczór proszę o pomoc z zadaniem
W ciągu arytmetycznym A7=0
A a11=−2. WyznacZ Wzór ogólny ciągu (an) i oblicz S40
1 mar 04:31
Sebastian Porowski: Dzień dobry wyliczyłem że r =−0,5 a1= 3 #
S40=453 prosze o sprawdźenie
1 mar 09:25
salamandra: a7=a1+6r
a11=a1+10r
0=a1+6r
−2=a1+10r
0=−a1−6r
−2=a1+10r
−2=4r
a1=3
1 mar 09:29
Sebastian Porowski: Oki czyli dobrze liczyłem dziękuję za przedstawienie swoich obliczeń
1 mar 10:06
salamandra: inny sposób
a7=0
a11=a7+4r
−2=0+4r
1 mar 10:55