matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny pomocy
Sebastian Porowski:
Witam Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z Ciągów kompletnie tego nie ogarniam
3
1
Treść ; ciąg −
,x,y,−
jest geometryczny oblicz x i Y
2
18
1 mar 04:23
ite:
kolejne wyrazy ciągu:
3
−
= a
1
2
x = a
2
= a
1
*q y = a
3
= a
1
*q
2
1
−
= a
4
= a
1
*q
3
18
więc
1
3
−
= a
1
*q
3
= −
*q
3
18
2
↑ z tego wylicz q, potem podstaw do drugiego i trzeciego równania wyliczone q i podane w zadaniu a
1
1 mar 11:45
a7:
3
3
1
3
x=−
*q y=−
*q
2
−
=−
*q
3
czyli q
3
=1/18: 3/2 =1/27 q=1/3
2
2
18
2
x=−1/2 y=−1/6
1 mar 11:48