Pewien profesor biologii ma dwóch doktorantów, którzy pomagaja mu w badaniach.
huko: Cześć potrzebuję pomocy w zrozumieniu zadania.
Pewien profesor biologii ma dwóch doktorantów, którzy pomagaja
mu w badaniach. Prawdopodobienstwo, ze starszy doktorant bedzie nieobecny
danego dnia wynosi 0,08, prawdopodobienstwo, ze młodszy doktorant bedzie nieobecny
danego dnia wynosi 0,05, a prawdopodobienstwo, ze obaj doktoranci beda
nieobecni danego dnia wynosi 0,02. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze
(1) co najmniej jeden doktorant bedzie nieobecny danego dnia;
(2) co najmniej jeden doktorant bedzie obecny danego dnia;
(3) tylko jeden doktorant bedzie nieobecny danego dnia.
Z moich obliczeń wyszło mi:
(1) 0,08 + 0,05 = 0,13
(2) 1 − 0,13 = 0,87
(3) 0,08 + 0,05 − 0,02 = 0,11
29 lut 21:04
wredulus_pospolitus:
(1) źle ... masz policzyć P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
podstaw dane
(2) Bardzo źle ... liczysz 1 − P(AnB) (czyli 1 − nie będzie ani jednego z nich)
(3) Źle ... masz policzyć P(A/B) + P(B/A) = P(A) + P(B) − 2P(AnB)
29 lut 21:55
huko: Ok, dzięki, teraz kumam!
29 lut 22:10