ostrosłup prosze o pomoc
Bartek: Z drutu o dlugosci 48cm wykonano szkielet ostrosłupa czworokatnego prawidlowego o wszystkich
krawedziach rownej długosci. Oblicz V i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
zacząłem liczyc ale sie pogubiłem....
wychodzi na to ze kazda krawedz ma długosc 6?
jesli tak to Pb=8√3 ale jak obliczyc V bo tu sie pogubiłem... chodzi konkretnie o wyliczenie
H..
24 lut 19:36
Sabin:

H policz z Pitagorasa z trójkąta prostokątnego, gdzie x to połowa przekątnej podstawy, czyli
połowa przekątnej kwadratu o boku 6.
| | 62√3 | |
I nie wiem, jak wyszło Ci Pb = 8√3, mi wyszło 4* |
| = 36√3... |
| | 4 | |
25 lut 01:33