aksjomat
Wolfik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie cos
2x−cosx+m=0 ma co najmniej
jedno rozwiązanie
Niech cosx=t i t∊<−1,1>
t
2−t+m=0
Δ≥0
1−4m≥0
29 lut 19:26
wredulus_pospolitus:
za mało ... niech m = −10'000'000'000'000
wtedy cos2x − cosx = 10'000'000'000'000 <−−− nierealne bo lewa strona nie będzie większa od
2 (co zachodzi dla cosx = −1)
29 lut 19:31
Leszek: Ale t = < −1 ; 1> musisz to uwzglednic !
29 lut 19:32
wredulus_pospolitus:
więc sprawdzamy:
przynajmniej jedno z tych równań musi być spełnione
zauważ, dodatkowo, że zawsze zajdzie t
1 ≥ 0.5 oraz t
2 ≤ 0.5
29 lut 19:49
Wolfik: | | 1 | |
z t1 i t2 wychodzi m∊<−2,∞) a z tym co ja zapisałem mamy <−2, |
| > |
| | 4 | |
czyli t
1 i t
2 spełnia, bo gdyby nie spełniało to wyszedłby zbiór pusty?
i dlaczego zawsze zajdzie t
1≥0.5 oraz t
2≤0.5?
29 lut 20:09
wredulus_pospolitus:
ponieważ
√1−4m ≥ 0
| | 1 +√1−4m | | 1 + 0 | |
więc t1 = |
| ≥ |
| = 0.5 |
| | 2 | | 2 | |
analogicznie z t
2
29 lut 20:28
Wolfik: a z tym "czyli t1 i t2 spełnia, bo gdyby nie spełniało to wyszedłby zbiór pusty?" mam racje?
29 lut 20:31
wredulus_pospolitus:
t1 ≤ 1 −> √1−4m ≤ 1 −> m ∊ < 0 ; 1/4> (uwzględniam już warunek: √Δ ≥ 0)
t2 ≥ −1 −> √1−4m ≥ 3 −> m ∊ <−2 ; 1/4> (uwzględniam już warunek: √Δ ≥ 0)
więc ostatecznie : m ∊ <−2 ; 1/4>
29 lut 20:32
wredulus_pospolitus:
20:31 ... tak ... gdyby nie istniało takie t1, t2 które by spełniało te warunki, to w
odpowiedzi byłby zbiór pusty.
29 lut 20:33
Wolfik: dziękuję!
29 lut 20:35