matematykaszkolna.pl
Parę pytan Indukcjia: Jak tu wygląda sytuacja. Jak opisać to zjawisko? Czy skoro pola te są wzajemnie prostopadle to cząstka porusza się po okręgu?: Napisać i rozwiązać równanie ruchu cząstki o masie m I ładunku w w prostopadlych wzajemnie i stałych polach magnetycznym i elektrycznym
29 lut 18:46
Leszek: Ruch czastki w takim polu elektromagnetycznym zalezy jak i z jaka predkoscia v czastka wpada w to pole np. qvB = qE ⇒ v = E/B , gdy predkosc v jest prostopadla do E i prostopadla do B .
29 lut 19:38
Indukcjia: Mam że są wzajemnie prostopadle i E=(E,0,0)oraz B=(0,0,B). To wtedy v nie jest okreslone. Czyli ten ruch się nie odbędzie? Tzn,ze cząstka będzie w spoczynku?
29 lut 19:45
Indukcjia: Nie mam niestety więcej informacji
29 lut 19:47
Leszek: W polu E czastka nigdy nie bedzie w spoczynku ! , aby okreslic ruch czastki musi byc podany warunek dla v .
29 lut 19:51
Indukcjia: Jest jeszcze napisane że te pola są jednorodne. Nic nie ma o v. Żadnych warunków. Także nie wiem co dalej z tym zrobić
29 lut 19:54
Leszek: A masz rysunek ? ? Jezeli nie to nic nie zrobisz , idz do kina !
29 lut 19:57
Indukcjia: Mam. Cząstka porusza się po cykloidzie
29 lut 20:26
Leszek: Niemozliwe ! ! ! , w kierunku osi X dziala na czastke stala sila F= qE , czyli ruch jest jednostajnie przyspieszony , cylkoida jest zlozeniem dwoch ruchow jednostajnych , prostoliniowego i po okregu ! ! Podaj dokladna tresc zadania , nie improwizuj ! !
29 lut 20:33
Indukcjia: Już mam rozwiązanie. Dziękuję za pomocemotka
29 lut 21:13
daras: Cykloida to krzywa, jaką zakreśla punkt leżący na obwodzie koła, które toczy się bez poślizgu po prostej. A tu zapewne chodziło o krzywą śrubowa, 3kl . LO tylko na studiach zapisuje się to trochę inaczej − w 3 wymiarach
1 mar 17:23