Rachunek różniczkowy
rach_ciach: Znaleźć równania różniczkowe rodziny krzywych:
y2=2cx−c2
Wyliczam c:
c=y
y2=2xy−y2
2xy=0
Co dalej?
29 lut 18:28
wredulus_pospolitus:
ale co Ty właściwie zrobiłeś
29 lut 18:37
rach_ciach: Chciałem pozbyć się stałej c
29 lut 18:44
Jerzy:
To trzeba bylo napisać: y = 2x i już nie ma stałej c.
A skąd pomysł: c = y ?
29 lut 18:47
rach_ciach: A dlaczego założyłeś ze c=0?
Policzyłem pochodna równania, czyli
2y=2c
29 lut 18:51
Jerzy:
Podaj pełną treść zadania.
29 lut 19:00
rach_ciach: To jest pełna treść− nic więcej nie pisze
29 lut 19:04
wredulus_pospolitus:
jak już to:
2y*y' = 2c
29 lut 19:10
wredulus_pospolitus:
więc na przykład takie równanie różniczkowe: y dy = c dx
29 lut 19:11
rach_ciach: Teraz rozumiem. Udało się rozwiązać. Dziękuje za pomoc!
29 lut 19:14
jc: Tak powinno wyglądać równanie
yy'2−2xy'+y=0
no, chyba że źle napisałeś równania rodziny krzywych, a potem odnosiłeś się do jakiegoś
innego równania.
29 lut 21:58
Leszek: Ale krzywa : y = √2cx− c2 nie spelnia rownania : y (y ' )2 −2xy +y = 0 ? ? ?
29 lut 22:22
Leszek: Sorry tam powinno byc ( ...... −2xy ' +y = 0 )
Natomiast krzywa : y = √ 2cx− c2 spelnia rownanie rozniczkowe : y y ' = c
29 lut 22:28
jc: Ale spełnia równanie yy'2−2xy'+y=0.
Rozwiązania równania yy'=c to krzywe y2=2cx+k, gdzie k jest dowolną stałą.
Tylko jedno z rozwiązań równania yy'=c należy do rozpatrywanej rodziny.
Zwróć uwagę, że w równaniu różniczkowym c jest ustalone.
29 lut 22:37
jc: Chodzi o jedno równanie, którego rozwiązania utworzą daną rodzinę krzywych.
Ty napisałeś zbiór równać. Na dodatek, równania te mają rozwiązania nie należące do danej
rodziny.
29 lut 22:40
Leszek: Czy zapis y '2 to ( y ' )2 , czy y '' ? ? ?
Dwa razy sprawdzalem i mi nie sprawdza Twojego rownania rozniczkowego ? ?
29 lut 22:46
jc: y'
2=(y')
2
y=
√2cx−c2
| | 2cx−c2 | |
y=√2cx−c2= |
| |
| | √2cx−c2 | |
Jak dodasz, otrzymasz zero.
29 lut 22:56
Leszek: Tak zgadza sie musialem sie pomylic w przeksztalceniach ! OK !
29 lut 23:01