aksjomat
Wolfik: Rozwiąż równanie: 5tgx+cos
2x+sin2x=1
| 5sinx | |
| +cos2x+2sinxcosx=1 |
| cosx | |
cosx(5sinx+cosx+2sinx)=1
cosx(7sinx+cosx)=1
cosx=1 v 7sinx+cosx=1
gdzie mam błąd albo jak mogę to przekształcić?
29 lut 17:22
salamandra: Jak wynosisz cosx, to jakim cudem zostaje ci 5sinx z pierwszego?
29 lut 17:29
Saizou :
Wyciągnięcie przed nawias w 2 linii jest złe (wymnóż i zobacz co otrzymasz)
29 lut 17:29
Wolfik: | | 1 | |
powinienem wyciągnąć |
| , ale czy to coś da? z tego co zostaje w nawiasie nie wychodzi |
| | cosx | |
nic przydatnego chyba
29 lut 17:34
Saizou :
| 5sinx | |
| +cos2x+2sinxcosx=1 |
| cosx | |
| 5sinx | |
| +1−sin2+2sinxcosx=1 |
| cosx | |
| 5sinx | |
| −sin2x+2sinxcosx=0 |
| cosx | |
5sinx−sin
2xcosx+2sinxcos
2x=0
sinx(5−sinxcosx+2cos
2x)=0
sinx=0 lub 2cos
2x−sinxcosx=−5
| | 1 | |
2cos2x− |
| sin2x=−5 (równanie sprzeczne) |
| | 2 | |
x=kπ, k∊ℤ
29 lut 18:10
Wolfik: dlaczego prawa część iloczynu jest sprzeczna? dlatego, że wartości sinusa i cosinusa są <−1,1>
i nawet gdybyśmy podstawili najniższe wartości to i tak da to więcej niż −5?
29 lut 18:18
Saizou : można tak o tym myśleć
29 lut 18:23
Wolfik: dziękuję
29 lut 18:27