matematykaszkolna.pl
Siedem kul, siedem szuflad czarniecki: Siedem ponumerowanych kul umieszczamy w siedmiu ponumerowanych szufladach (w jednej szufladzie może znajdować się więcej niż jedna kula). Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej dwie kule trafią do tej samej szfulady Omega, to naturalnie 77. Zdarzenie A, według mnie wygląda tak − Wybieramy te dwie kule, które będą w jednej szufladzie

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

na
sposobów, i rozmieszczamy je w jednej z siedmiu szuflad, czyli
*7. Następnie

resztę kul rozmieszczamy w na 75 sposobów, ale taki wynik jest niemożliwy. Co robię źle?
29 lut 16:05
Mila: A− przynajmniej dwie kule trafią do tej samej szuflady A'− w każdej szufladzie jest jedna kula |A'|=7!
 7! 76−6! 
P(A)=1−

}=

77 76 
teraz zgadza się z odpowiedzią?
29 lut 16:17
Czarniecki: Tak, ale zastanawia mnie, co ja robię źle
29 lut 16:24
wredulus_pospolitus: Oznaczenia: Niech kule mają numery od 1 do 7 ... kolejne szuflady oddzielam przecinkiem (kolejność szuflad jest stała) Błąd popełniasz na samym początku, a dokładniej tutaj: " Zdarzenie A, według mnie wygląda tak − Wybieramy te dwie kule, [...] " W ten sposób w zdarzeniu A wielokrotnie policzone zostało chociażby następujące zdarzenie: 1, 2 3 4 5, 6, , , , 7 Bo zostało policzone jako: 1, 2 3 4 5, 6, , , , 7 1, 2 3 4 5, 6, , , , 7 1, 2 3 4 5, 6, , , , 7 itd. Gdzie na czerowno zaznaczyłem 'te dwie kule' które wybierasz na samym początku
29 lut 18:34
wredulus_pospolitus: Nie wspominając o innych wielokrotnie policzonych sytuacjach, jak chociażby: 1, 2 3 4 , , , , , 5 6 7
29 lut 18:36