Stereometria
salamandra: Przekątna prostopadłościanu tworzy z najkrótsza jego krawędzią kąt α. Zatem cosinus α=?
Boki: 1, 7, 5√2 (wysokość). Nie mam jak z telefonu dodać rysunku. Zaznaczyłby mi ktoś ten kąt
albo podpowiedział?
29 lut 13:58
ite:
29 lut 14:49
salamandra: Dziękuję
29 lut 14:58
salamandra: Hm... a jak mam ze tworzy z NAJDŁUŻSZA, To nie będzie wtedy z 5√2?
29 lut 17:52
29 lut 17:56
Saizou :
najdłuższa krawędź prostopadłościanu to krawędź długości 5√2
29 lut 18:11
salamandra: | | √2 | |
No właśnie, tylko wtedy cosinus = |
| , a odpowiedz pasuje właśnie do kąta alpha, czyli |
| | 2 | |
0,7
29 lut 18:13
Saizou :

d=
√12+72+(5√2)2=
√100=10
29 lut 18:21
salamandra: No właśnie, to samo mi wyszło, a odpowiedzi są: 0,4, 0,5,0,6,0,7
29 lut 18:24
Saizou :
Przepisz dokładnie treść zadanie
29 lut 18:24
salamandra: Przekątna prostopadłościanu tworzy z najdłuższa jego krawędzią kąt α. Zatem;”:
cosα=0,4
−||− = 0,5
0,6 lub 0,7
29 lut 18:32
Saizou :
Musi być błąd w odpowiedziach, no bo
5√2 > 7 > 1
czyli najdłuższy bok to 5√2
29 lut 18:36
salamandra: Domyślam się, ze autorowi chodziło o te krawędź 7, ale nie zauważył, że 5
√2 jest troche
dłuższe
29 lut 18:39
Saizou : Być może tak miało być
29 lut 18:41
salamandra: Mam problem z pomysłem na następne: podstawa graniastosłupa prostego jest romb. Ściany boczne
tworzą katy dwuscienne o miarach:
Z telefonu nie moge narysować wiec: romb uniwersalnie nazwany ABCD. Przekątna DB ma długość
20√3 i wysokość poprowadzona z wierzchołka C ma długość 30. Wiem ze trzeba wyznaczyć po
prostu katy rombu ale nie widzę tu żadnych zależności
29 lut 18:44
salamandra: Od razu spytam o następne, bo wydaje się tak łatwe że aż trudne− w podstawie graniastosłupa
prostego jest trapez prostokątny o kacie rozwartym 135 stopni. Najmniejszy kat dwuścienny jaki
tworzą ściany tego graniastosłupa jest równy?
45 stopni prawda? Bo to po prostu najmniejszy kat trapezu
29 lut 18:49
salamandra: Podbiję, jako że potrzebne mi to aby ruszyć dalej
29 lut 20:51
ite: 18:49 tak to 45o
29 lut 22:19
ite:

zad. z 18:44
29 lut 22:25
salamandra: | 20√3 | | 30 | | α | |
| = |
| ?, gdzie |
| to połowa kąta ADC? |
| sin90 | | | | 2 | |
29 lut 22:43
zgoła : tak
29 lut 22:57
salamandra: α=120
β=60
więc 60,120.
29 lut 23:03
ite: Zgadza się (w stopniach).
1 mar 09:22