Udowodnij nierówność algebraiczną
iza_27: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b prawdziwa jest nierówność
(a3+b3+1)(1a+1b+1)≥(a+b+1)2
29 lut 13:00
wredulus_pospolitus:
Dla DOWOLNYCH

Niech a = 0, b = 0
powodzenia w dowodzeniu tego
niech a = b = −0.5
L = 0.75*(−3) < 0 = P
ponownie −−− powodzenia w dowodzeniu tego
29 lut 13:07
wredulus_pospolitus:
I to nie są JEDYNE rozwiązania które nie spełniają tej nierówności
29 lut 13:09
wredulus_pospolitus:
mamy jeszcze np. takie możliwości (niespełniające tej nierówności) :
1) a > 1 ; b < −a
2) a > 1 ; b ∊ (−1 ; 0)
3) a ∊ (0;1) ; −a < b < 0
i jeszcze parę innych by się znalazło
29 lut 13:11
iza_27: Jest napisane w treści zadania z arkusza maturalnego − dla dowolnych... Zadanie jest za 3
punkty, więc chodzi o jakieś przekształcenie równoważne, ale próbowałam już wszystkiego i nic
mi nie przyszło do głowy.
29 lut 13:18