Krótkie pytanie
Sale: | | arctg | | 1 | |
∑ |
| =∞ ponieważ ∑ |
| =∞ ? |
| | n7 | | n7 | |
29 lut 11:45
wredulus_pospolitus:
a co to jest "arctg"
29 lut 11:54
wredulus_pospolitus:
zaintrygowało mnie Twoje wyjaśnienie, możesz nam je rozbudować
29 lut 11:55
Sale: Arctangens lub inaczej tan−1 przyjmuje wartości od −π/2 do π/2
29 lut 11:56
Adamm:
| | arctg(n) | | 1 | |
∑ |
| < ∞ bo ∑ |
| < ∞ |
| | n7 | | n7 | |
29 lut 11:56
Sale: Czyli dąży do ∞ ?
29 lut 11:57
Adamm: nie..?
29 lut 11:58
Sale: I biorę ciąg większy od ∑arctgn/n7 czyli ∑1/n7
29 lut 11:59
wredulus_pospolitus:
jak już to:
więc
| | arctg(n) | |
∑ |
| < ∞ na mocy kryterium porównawczego |
| | n7 | |
29 lut 11:59
Adamm: | | 1 | |
no tak do końca większy to on może nie być, ale weźmiesz π/2 ∑ |
| to tak |
| | n7 | |
29 lut 12:00
wredulus_pospolitus:
Sale:
1) po pierwsze
nie jest prawdą, że
2) po drugie
nie jest prawdą, że:
3) po trzecie
I NAJWAŻNIEJSZE
nawet gdyby (1) i (2) było prawdą, to z tego nie wynika, że
29 lut 12:01
Sale: Faktycznie. Przepraszam dopiero zaczynam zabawę z szeregami
29 lut 12:01
Sale: Chodziło mi o to że −>+∞
29 lut 12:02
wredulus_pospolitus:
ale że co dąży do +
∞
| | 1 | |
∑ |
| ≈ 1.008  |
| | n7 | |
29 lut 12:04
29 lut 12:06
29 lut 12:07
wredulus_pospolitus:
| | π/2 | | π | | 1 | | π | |
∑ |
| = |
| * ∑ |
| ≈ |
| * 1.008  |
| | n7 | | 2 | | n7 | | 2 | |
29 lut 12:08
29 lut 12:16
Adamm:
dąży do czegoś
do czego trudniej jest powiedzieć
29 lut 12:20
Sale: Czyli rozumiem że nie da się określić do czego dąży? Bo napewno jest to jakaś liczba g,która
nie jest ∞
29 lut 12:29
wredulus_pospolitus:
Tak.
W szeregach na dobrą sprawę określa się jedynie czy szereg jest zbieżny (do jakieś tam bliżej
nieokreślonej liczby) czy też jest rozbieżny.
29 lut 12:37
Adamm:
czy się da? Wartości funkcji zeta Riemanna w punktach nieparzystych raczej nie
mają znanych konkretnych wzorów.
Za to w parzystych tak.
29 lut 16:02
Adamm:
'W szeregach na dobrą sprawę określa się jedynie czy szereg jest zbieżny (do jakieś tam bliżej
nieokreślonej liczby) czy też jest rozbieżny.'
To nie do końca tak jest. Po prostu problem znalezienia granicy takiego
szeregu jest zazwyczaj trudniejszy niż sprawdzenie jego zbieżności.
29 lut 16:17
Sale: Bardzo dziękuję wredulus
pospolitus i Adamm za wytłumaczenie.
29 lut 17:48