rachunek prawdopodobieństwa
maqki: Spośród wszystkich liczb 5 cyfrowych wybieramy losowo jedną.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
28 lut 20:35
a7: Ω=9*10*10*10*10=9*105
28 lut 21:00
a7: tj. 9*104
28 lut 21:01
wredulus_pospolitus:
#Ω = 9*10
4
A −−− iloczyn ma być podzielny przez 8 (czyli 2
3) ale nie podzielny przez 16 (czyli 2
4)
więc wybieramy te liczby które NIE MAJĄ 0

(bo wtedy iloczyn równy 0, więc będzie podzielny
iloczyn przez 16)
oraz jedno z poniższych:
1) dokładnie trzy cyfry 2 lub 6
2) dokładnie jedną cyfrę 2 lub 6 i dokładnie jedną cyfrę 4
3) dokładnie jedną cyfrę 8
więc #A =
28 lut 21:05
a7: najmniejszą liczbą pięciocyfrowa podzielną przez 8 jest 10000 największą 99992
takich liczb (pięciocyfrowych podzielnych przez 8) jest 11250
a
1=10000 a
n=99992 r=8 n=11250
najmniejsza liczbą pięciocyfrowa podzielną przez 16 jest 10000 największą 99984
takich liczb jest n
2=5625
11250−5625=5625
| | 5625 | | 9*5*5*5*5 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9*104 | | 9*2*5*2*5*2*5*2*5 | | 16 | |
gdzie jest mój błąd
28 lut 21:20
a7: już wiem − chodzi o iloczyn cyfr
28 lut 21:22
wredulus_pospolitus:
a7 −−− bo Ty liczysz ile jest liczb podzielny ... a nie ile jest liczb których ILOCZYN CYFR
jest podzielny przez 8 (ale nie przez 16)
28 lut 21:22
a7: tak tak
wredulusie już się zorientowałam
28 lut 21:24
maqki: Czyli na pozostałych miejscach mają być cyfry nieparzyste tak ?
28 lut 21:26
wredulus_pospolitus:
tak maqki
28 lut 21:30
maqki: W 1) powinno wyjść 2500 ale nie mam pojęcia co źle robię
28 lut 21:37
maqki: 2000* powinno wyjść
28 lut 21:39
wredulus_pospolitus:
| | | | | | | |
a co oznacza u Ciebie zapis: | * | * | *2  (podpowiem −−− to być błędny zapis) |
| | | | |
28 lut 21:45
28 lut 21:46
maqki: Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego do 3 potęgi ?
28 lut 21:53
wredulus_pospolitus:
| |
<−−− wybieramy sobie 3 miejsca na których będą cyfry 2 lub 6 |
| |
2*2*2 <−−− na każdym z tych trzech miejsc stawiamy jedną z dwóch możliwości
28 lut 22:08
maqki: Hmm a w 2 przypadku?
| |
− 2 miejsca na których będzie 2 lub 6 i 4 |
| |
Ale dlaczego 2
2, a nie 2*1 ? Przecież mamy 2 miejsca, na jednym tylko czwórkę więc jedna
możliwość i na drugim 2 lub 6, czyli dwie.
28 lut 22:26
wredulus_pospolitus:
| | | |
a niby dlaczego 2 2  i Dlaczego | |
| | |
w (2) masz wybrać
| | | |
JEDNO miejsce dla cyfry 2 lub 6 (dwie możliwości) −− Stąd | *2 |
| | |
| | | |
i JEDNO miejsce dla cyfry 4 −− Stąd | *1 |
| | |
28 lut 22:43
wredulus_pospolitus:
Ojjj widzę, że jednak nie potrafisz sobie tego 'ułożyć' w głowie i starasz się zastosować wzory
28 lut 22:44