Wyznacz przedziały monotoniczności
mathemathic: Wyznacz przedziały monotoniczności, oraz przedziały wklęsłości i wypukłości:
a) f(x) = 2x
2 + ln x
Może ktoś pomóc krok po kroku? Bo mam podobnych jeszcze 4 zadania
28 lut 11:33
Jerzy:
Na początek dziedzina: x ∊ R
+
| | 1 | | 4x2 + x | |
Pochodna: f'(x) = 4x + |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 4x2 + x | |
Teraz szukamy miejsc zerowych pochodnej, czyli: |
| = 0 |
| | x | |
Teraz ty.
28 lut 11:38
Jerzy:
| | 4x2 + 1 | |
Upss .... f'(x) = |
| oczywiscie. |
| | x | |
28 lut 11:48
mathemathic: Dlaczego 4x + 1x = 4x2 + xx, a nie 4x2 + 1x ?
Jest jedno miejsce zerowe. Wychodzi − 14,
co dalej? (Podobno jakaś funkcja f ' ' czyli jakby pochodna pochodnej?)
28 lut 11:52
mathemathic: Ok, biorąc pod uwagę poprawki, X nie należy do rzeczywistych
28 lut 11:54
mathemathic: I co teraz?
28 lut 11:55
Jerzy:
Ja sie pomyliłem. Pochodna jest stale dodatnia , czyli funkcja stale rośnie.
Teraz liczysz druga pochodną i szukasz jej miejsc zerowych.
28 lut 11:59
Jerzy:
| | 1 | |
Miejscem zerowym drugiej pochodnej w dziedzinie funkcji jest x = |
| |
| | 2 | |
Druga pochodna zmienia znak , a więc jest to punkt przegięcia.
| | 1 | |
Dla x < |
| f"(x) < 0 , czyli funkcja jest wklęsła. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla x > |
| f"(x) > 0 , czyli funkcja jest wypukła. |
| | 2 | |
28 lut 12:04
mathemathic: | | 1 | |
Czy druga pochodna to będzie 4 + |
| ? |
| | x2 | |
Wtedy też nie ma miejsc zerowych, X nie należy do rzeczywistych
28 lut 12:09
28 lut 12:12