stereometria
salamandra:
Zadanie, prośba o potwierdzenie wyniku, sposobu.
https://imgur.com/a/yLHAyY0 zadanie 689
P
k=4πr
2
P
s=πa
2
3*4πr
2=4*πa
2
12πr
2=4πa
2
3r
2=a
2
a=r
√3
Środek okręgu wpisanego to punkt przecięcia dwusiecznych.
w ΔMBO
β=30
wΔMCB
Zad 2. Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu 27 cm
2. Oblicz objętośc
stożka i jego pole powierzchni całkowitej.,
(Kąt prosty może być tylko kątem rozwarcia w tym przypadku?)
Jeśli tak, to
54=l
2
l=3
√6
Wtedy z tw. Pitagorasa: (3
√6)
2+(3
√6)
2=(2r)
2
r=3
√3
kolejny raz z Pitagorasa
r
2+H
2=(3
√6)
2
27+H
2=54
H
2=27
H=
√27=3
√3
| 1 | |
V= |
| *π*(3√32*3√3= 27√3π |
| 3 | |
Pp=27π
Pb=π*3
√3*3
√6 = 9
√18π=27
√2π
Pc=27π+27
√2π=27π(1+
√2)