funkcja cos
TłumokMatematyczny: Dana jest funkcja f(x)= a cosx. Dla jakich wartosci parametru a:
a) funkcja f przyjmuje wartosc 3 dla argumentu x=pi/3
zrobilam cos takiego
y= a cosx
3=a cos * pi/3 /*3
9=pi a cos
i co dalej?
26 lut 23:22
wredulus_pospolitus:
se wwwwwwwwwhat

?
to nie jest cos
* pi/3
tylko cos(pi/3)

druga sprawa ... nie ma czegoś takiego jak 'cos'

No to widzę, że nick dobrany prawidłowo
26 lut 23:25
TłumokMatematyczny: U ciebie też dobrany prawidłowo😊
26 lut 23:27
wredulus_pospolitus:
cos(pi/3) = cos(60
o) = ... ile

Tabelka wartości funkcji trygonometrycznych się kłania
26 lut 23:28
TłumokMatematyczny: no dobra czyli bedzie tak
y= a cosx
3= a cos(pi/3)
cos 60 to 1/2 ale ja nie umiem w te zapisy. bedzie tak?
3=a cos * 1/2?
26 lut 23:30
wredulus_pospolitus:
powtórzę się ..... se wwwwwwwwwwwhaaaat
więc
| | 1 | |
y = a*cos(pi/3) ⇔ y = a* |
| |
| | 2 | |
26 lut 23:32
TłumokMatematyczny: prosze sie nie denerwować, chociaz probuje 😊
26 lut 23:33
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
napisanie cos * |
| jest równie bzdurnym zapisem jak zapis √ * |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | |
czy też |
| * 3 (mała podpowiedź −−− to być ułamek i brak mianownika) |
| | | |
26 lut 23:33
TłumokMatematyczny: juz rozumiem dziękuje ci wredulusie
26 lut 23:34