matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnić.
Jerry:
2
2
2
9
+
+
≥
a+b
a+c
b+c
a+b+c
26 lut 22:53
wredulus_pospolitus:
jakieś zastrzeżenia co do a,b,c
26 lut 22:53
wredulus_pospolitus:
a = b = −1 ; c = 3 −1 + 1 + 1 ≥ 9
no chyba jednak nie
26 lut 22:56
Jerry:
26 lut 22:58
Jerry:
a,b,c > 0
26 lut 22:58
wredulus_pospolitus:
a+b
x =
2
b+c
y =
2
c+a
z =
2
wtedy
1
1
1
L =
+
+
x
y
z
natomiast x+y+z = a+b+c
9
więc P
x+y+z
1
1
1
zależność pomiędzy średnią arytmetyczną , a harmoniczną dla liczb
+
+
x
y
z
27 lut 00:40