Równanie z logarytmami
matt: Rozwiąż równanie log9 x + log27 x + log81 x = 3,25
Patrzę na wszystkie właściwości logarytmów, ale nie wiem jak to zrobić. Widzę, że podstawy to
potęgi liczby 3 tylko
26 lut 22:48
wredulus_pospolitus:
własności do wykorzystania:
a*y + b*y + c*y = (a+b+c)*y
log
ab = c ⇔ a
c = b
26 lut 22:49
wredulus_pospolitus:
no i jeszcze:
| | 1 | | 13 | |
3.25 = 3 |
| = |
| <−−− przyda się później  |
| | 4 | | 4 | |
26 lut 22:50
matt: Mam, x=27. Nie znałem pierwszego wzoru
Dzięki i jeśli można spytać, bo widzę, że błyskawicznie odpowiadasz i to na różne działy z
matematyki (patrząc na profilu), skąd masz taką wiedzę? Jesteś laureatem Olimpiady
Matematycznej lub masz doktorat? Nawet nauczyciel w szkole dłużej się zastanawia jak zadania
są z różnych działów z poziomu rozszerzonego
26 lut 22:57
wredulus_pospolitus:
Laureatem olimpiady

A w życiu ... nie trzeba mieć też doktoratu.
Za wysokie progi jak dla mnie.
Może dlatego, że po prostu jestem "zdolny, ale leniwy" (wpis w 'moich aktach' wykonany przez
profesora na I roku studiów) i patrząc na zadania zawsze zaczynam od myślenia: "co by tu
zrobić, aby to zrobić, ale się nie narobić"
| | 1 | |
a co do logab c = |
| logab |
| | b | |
można go łatwo wyprowadzić z innych własności logarytmów:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
logab c = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| loga c |
| | logc (ab) | | b*logc a | | b | | logc a | | b | |
26 lut 23:04
janek191:
Mamy
x > 0
| | 1 | |
log32 x + log33 x + log34 x = 3 |
| |
| | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| log3 x + |
| log3 x + |
| log3 x = |
| /*12 |
| 2 | | 3 | | 4 | | 4 | |
6 log
3 x + 4 log
3 x + 3 log
3 x = 39
13 log
3 x = 39 / : 13
log
3 x = 3
x = 27
====
27 lut 08:17