trygonometria
salamandra: Rozwiąż nierówność −2sin3x≥1 w przedziale <0;2π>
lub
no i pytanie czy mogę polegać na takiej mojej "metodzie"
| | −π | |
Wiem, że od |
| to 0 na pewno będzie funkcja rosła, a raczej aż do następnego miejsca |
| | 18 | |
| | −1 | |
zerowego równania sin3x= |
| , więc nie rozpatruję tego miejsca zerowego, tylko biorę |
| | 2 | |
następne,
| | 7 | |
czyli |
| π. Od tego miejsca, do następnego miejsca zerowego sin3x=−1/2, na pewno wartości |
| | 18 | |
będą mniejsze od −1/2.
| | −π | | 2 | | 11 | | 7 | |
Biorę k=1, czyli x= |
| + |
| π= |
| π, więc pierwszy przedział < |
| π; |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 18 | |
| | 7 | | 2 | |
Później ta sama zabawa, czyli k=1, ale dla drugiego rozwiązania, czyli |
| π+ |
| π = |
| | 18 | | 3 | |
| | 23 | |
k=2 dla pierwszego: x= |
| π |
| | 18 | |
| | 19 | | 23 | |
drugi przedział: < |
| π; |
| π> |
| | 18 | | 18 | |
| | 31 | |
k=2 dla drugiego: x= |
| π |
| | 18 | |
| | 35 | |
k=3 dla peirwszego x= |
| π |
| | 18 | |
| | 31 | | 35 | |
trzeci przedział: < |
| π; |
| π> |
| | 18 | | 18 | |
| | 11 | | 19 | | 23 | | 31 | |
Suma przedziałów: x∊<U{7}{18π; |
| π> U < |
| π; |
| π> U < |
| π; |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
26 lut 22:30
wredulus_pospolitus:
gdzie zniknął minus z pierwotnej postaci nierówności
26 lut 22:32
salamandra: | | −1 | |
Oczywiście |
| , uciekł mi pisząc tu |
| | 2 | |
26 lut 22:34
wredulus_pospolitus:
26 lut 22:37
salamandra: Rozwiązanie mam ok, pytałem tylko o sposób, jakbym nie chciał robić rysunku, bo dla 3x to już
znacznie się zwęża. Nauczyciel kiedyś pokazywał mi sposób, żeby narysować pomocniczy wykres
| | −1 | |
sinx, obliczyć miejsca zerowe (w tym przypadku sinx= |
| ) a później po prostu odpowiednio |
| | 2 | |
podzielić/pomnożyć, w tym wypadku podzielić, ale nie pamiętam czy tak dokładnie to było.
26 lut 22:40
wredulus_pospolitus:
to Ci przypomnę
1) rysujesz y = sinx
2) obszar okresu podstawowego ( czyli <0;2π>) dzielisz na '3' równe części
3) w każdej tych części masz 'zmieścić wykres sinx'
jak widzisz na wykresie powyżej −−− dokładnie trzy okresy będą w przedziale <0;2π>
26 lut 22:46
wredulus_pospolitus:
metoda dobra ... ale brakuje mi podstawowej rzeczy
| | 7 | | 11 | |
3x ∊ < |
| π + 2kπ ; |
| π + 2kπ> <−−− czyli to na podstawie czego wypisujesz później |
| | 6 | | 6 | |
przedziały
De facto nigdzie nie pokazałeś jak rozwiązałeś tą NIERÓWNOŚĆ ... wypisałeś tylko punkty dla
których zachodzi równość i później (magicznie) pojawiają się przedziały
26 lut 22:47
salamandra: Dzięki
26 lut 22:48
salamandra: No tak jak mówiłem, wiem, że od zera do pierwszego "punktu" funkcja będzie miała wartości
| | 7 | |
powyżej −1/2, dopiero od |
| π spadnie poniżej 1/2 i będzie miała wartości ≤ −1/2 aż do |
| | 18 | |
drugiego "punktu" i pozniej analogicznie
26 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
A tak zmieniając temat ... jak tam tamta praca domowa? Oddane bez problemów?
26 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
salamandra ... to że 'wiesz' to jedno ... ale to trzeba napisać (i nie SŁOWNIE, tylko podać po
prostu przedział)
26 lut 22:52
salamandra: Sprawdzona, sprawdzona

ale bez Was bym nie dał rady
26 lut 22:57