Funkcja wykładnicza
matt: | | 3x | |
Wykres funkcji y= |
| przesunięto równolegle wzdłuż osi x i otrzymano wykres funkcji f |
| | 81 | |
przechodzący przez punkt A (−1,9)
a) Wyznacz wzór funkcji f
Podstawiając punkt wychodzi 9=27, czyli 3 razy musi wzrosnąć, ale nie wiem jak to zapisać
26 lut 22:22
wredulus_pospolitus:
| | 3x | | 3x | |
zauważ, że y = |
| = |
| = 3x−4 |
| | 81 | | 4 | |
po przesunięciu masz wzór: f(x) = 3
x−4 −b
podstawiasz dane i wyliczasz −b ... zapisujesz wzór funkcji f(x)
26 lut 22:26
wredulus_pospolitus:
może tak lepiej będzie widoczne:
f(x) = 3(x−b) − 4
26 lut 22:27
matt: b=−7, czyli f(x)=3x+3
dziękuję, teraz z narysowaniem i odczytaniem zbioru rozwiązań dam radę
26 lut 22:30