Dowód
Diokona: Jeżeli x>0 oraz y>0 , a także x ≥ 2y , to udowodnij nierówność
26 lut 21:46
wredulus_pospolitus:
skoro x ≥ 2y to
| x+y | | 2y+y | | 3y | | x | | 2y | |
| ≥ |
| = |
| = 1 = |
| ≥ |
| |
| 3y | | 3y | | 3y | | x | | x | |
c.n.w.
26 lut 21:48
Diokona: Huh, ja się głowie a to rzeczywiście takie proste. Dzięki nie tak wcale wredny wredulusie
26 lut 21:50
salamandra: | | 2y | |
co się stało z |
| ? gdzie ten x zniknął? |
| | x | |
26 lut 21:52
wredulus_pospolitus:
| | x | | 1 | | 1 | | 2y | |
salamandra ... x ≥ 2y więc |
| = x* |
| ≥ 2y* |
| = |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
czyż nie
26 lut 21:54
salamandra: | | 2y+y | |
chodzi mi dokładnie o to |
| |
| | 3y | |
26 lut 21:59
wredulus_pospolitus:
Wybacz ... rozpisuję baaardzo 'łopatologicznie':
| x+y | | x | | y | | 1 | | y | | 1 | | y | |
| = |
| + |
| = x* |
| + |
| ≥ 2y* |
| + |
| = |
| 3y | | 3y | | 3y | | 3y | | 3y | | 3y | | 3y | |
26 lut 22:03
wredulus_pospolitus:
a teraz 'mniej matematycznie' (ale równie łopatologicznie) ... mamy w liczniku x+y ... wiemy że
x ≥ 2y ... więc x+y ≥ 2y + y , tak

TAK.
skoro to jest w liczniku (a mianowniku są dodatnie) to i nierówność dla ułamków będzie taka
26 lut 22:04
salamandra: Teraz widzę
26 lut 22:04
salamandra: 22:04, no tak, wystarczy "y" na jedną stronę, zostanie x≥2y, co jest założeniem
26 lut 22:05