Równanie
matt: | | 243−0,2*811/3*3−6:27−2/3 | |
Rozwiąż równanie: |
| =3−7/3 |
| | 3−1/3*x | |
26 lut 21:41
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
243 = 3*81 = 3*9
2 = 3*3
4 = 3
5
81 = 3
4
27 = 3
3
wzory:
(a
b)
c = a
b*c
a
b * a
c = a
b+c
itd.
rozwiązujesz
26 lut 21:47
matt: | | 1 | | 1 | |
Czyli góra wychodzi |
| 11/3, bo na górze zostaje 3−1*34/3* |
| 6:3−2 tak? |
| | 3 | | 3 | |
26 lut 21:57
wredulus_pospolitus:
tak ... ale lepiej zapisuj jako 3do potęgi ... trzymaj się jednej podstawy (najlepiej
będącej liczbą pierwszą)
26 lut 22:01
a7: mi wyszło 3−5
26 lut 22:02
matt: Można pomnożyć przez x? Wtedy będzie 3−10/3=3{−7/3}x
Czyli co źle obliczyłem w górze @a7 ?
26 lut 22:06
wredulus_pospolitus:
a7 ... co

licznik
26 lut 22:06
matt: 3−10/3=3−7/3x *
26 lut 22:06
wredulus_pospolitus:
masz dobrze matt ... dokładnie tak rozwiązuj ... teraz dzielisz obie strony przez 3−7/3
26 lut 22:06
a7:
| | 35*(−2/10)*3(4/3)*3−6:33*(−2/3) | |
x= |
| |
| | 3(−8/3) | |
| | 3−1*3(4/3)*3−6:3−2 | |
x= |
| = 3−523−2+223=3−5 |
| | 3−8/3 | |
26 lut 22:08
26 lut 22:09
a7: to widocznie u mnie błąd
26 lut 22:11
wredulus_pospolitus:
a7 ... a w życiu
3
−11/3 + 1/3 + 7/3 = 3
−3/3 = 3
−1 
od kiedy 3
−17/3 : 3
−2 = 3
−17/3 −2
26 lut 22:12
a7: a, już widzę, dzięki
26 lut 22:14