sin s | ||
x = tg s (czyli x = | ) | |
cos s |
1 | ||
wtedy x2 + 1 = | ||
cos2s |
1 | ||
dx = | ds | |
cos2s |
1 | (1+x2)−x2 | |||
∫ | dx = ∫ | dx | ||
(1+x2)2 | (1+x2)2 |
1 | x2 | |||
=∫ | dx − ∫ | dx= | ||
1+x2 | (x2+1)2 |
1 | 1 | |||
= arctg x + | ∫x*( | )' dx | ||
2 | 1+x2 |
1 | x | 1 | 1 | |||||
= arctg x + | * | − | ∫ | dx= | ||||
2 | 1+x2 | 2 | 1+x2 |
1 | x | ||
(arctg x + | ) | ||
2 | 1+x2 |
1 | s | sin 2s | 1 | sin s cos s | ||||||
∫cos2s ds = | ∫(1+cos 2s) ds = | + | = | + | ||||||
2 | 2 | 4 | 2 | 2 |
1 | 1+x2−x2 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
(x2+1)n | (x2+1)n |
1 | x | −(n−1)*2x | |||
=∫ | dx+∫ | dx | |||
(x2+1)n−1 | 2n−2 | (x2+1)n |
1 | 1 | x | 1 | 1 | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | dx | |||||
(x2+1)n−1 | 2n−2 | (x2+1)n−1 | 2n−2 | (x2+1)n−1 |
1 | x | 2n−3 | 1 | ||||
= | + | ∫ | dx | ||||
2n−2 | (x2+1)n−1 | 2n−2 | (x2+1)n−1 |
1 | x | 2n−3 | |||
In= | + | In−1 n > 1 | |||
2n−2 | (x2+1)n−1 | 2n−2 |
L(x) | L1(x) | L2(x) | ||||
∫ | dx = | +∫ | dx | |||
M(x) | M1(x) | M2(x) |
1 | a1x+a0 | b1x+b0 | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
(x2+1)2 | x2+1 | x2+1 |
1 | a1(x2+1)−2x(a1x+a0) | b1x+b0 | |||
= | + | ||||
(x2+1)2 | (x2+1)2 | x2+1 |
1 | ||
a1= | ||
2 |
1 | ||
b0= | ||
2 |
1 | 1 | x | 1 | 1 | |||||
∫ | dx= | + | ∫ | dx | |||||
(x2+1)2 | 2 | x2+1 | 2 | x2+1 |
1 | 1 | x | 1 | ||||
∫ | dx= | + | arctg(x)+C | ||||
(x2+1)2 | 2 | x2+1 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |