matematykaszkolna.pl
Matura Patryk: Cześć, Mam pytanie, co lepiej ogarnąć po stereometrii: pochodne/optymalizacje czy rachunek prawdopodobieństwa?
26 lut 21:03
a@b: Wszystko emotka
26 lut 21:04
Patryk: Taki mam zamiar jeśli czasu starczy, ale które najpierw? Który z tych działów jest teoretycznie trudniejszy?
26 lut 21:06
wredulus_pospolitus: Jeżeli do prawdopodobieństwa podchodzisz w ten sposób: "hmmm ... tutaj będzie chyba wariacja, a może kombinacja ... hmmm" To lepiej zabieraj się za pochodne i optymalizację −−− te zadania można robić 'bezmyślnie' (automatycznie) ... prawdopodobieństwo niestety wymaga od rozwiązującego ZROZUMIENIA problemu. Jeżeli jednak potrafisz sobie 'przełożyć na chłopski rozum' zdarzenie o którym mowa w zadaniu, to prawdopodobieństwo opanuje się w ciągu paru godzin (no dobra ... niech będzie −−− paru dni).
26 lut 21:11
Patryk: Z logicznym myśleniem nie mam raczej problemu, więc powinienem poradzić sobie z obydwoma. Dzięki za odpowiedź.
26 lut 21:14
wredulus_pospolitus: Jeden i drugi dział jest tak naprawdę 'prosty' a zarazem trudny. Jeden i drugi dział wymaga od ucznia chociażby chwili zastanowienia się 'co trzeba zrobić'. Jednak pochodne i optymalizacja jest o tyle łatwiejsza (łatwiejsza do przyswojenia), że po zrobieniu X zadań będziesz je robił 'automatycznie' (nawet nie myśląc nad nim do końca −−− rysunek i 'jazda' ). Podczas gdy prawdopodobieństwo to bardziej 'zero−jedynkowy' problem −−− albo 'złapiesz' praktycznie od razu albo będziesz się męczył przy każdym zadaniu bez względu ile setek zadań byś nie zrobił (mimo, że zadania są analogiczne, to do każdego de facto trzeba podejść indywidualnie − patrząc na wzory, których się nie rozumie, niewiele pomoże).
26 lut 21:15