Ostrosłupy
Marcinkiewicz: Przekrój ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek S
i wysokości dwóch ścian bocznych jest trójkątem równobocznym. Krawędź boczna tego ostrosłupa
| | 4√3 | |
ma długość |
| . Oblicz objętość tego ostrosłupa. |
| | 3 | |
26 lut 20:58
wredulus_pospolitus:
z treści zadania wiemy, że a = h
H
ostrosłupa =
√h2 − (hpodstawy/3)2 =

Wyznaczasz.
Podstawiasz do wzoru na objętość ostrosłupa i gotowe
26 lut 21:03
Marcinkiewicz: | | 4√3 | |
jeszcze raz, skąd wiadomo, żę 2a to |
| ? |
| | 3 | |
26 lut 21:08
wredulus_pospolitus:
Ach ... krawędź boczna ... sorki −−− no to wyznacz z trójkąta prostokątnego wartość 'a'
26 lut 21:19
a@b:

H
2=3r
2−r
2 ⇒ H=r
√2
| | 4√3 | |
b=r√3*√2 = |
| ⇒ r=2√2/3 to r2=8/9 to H=4/3 |
| | 3 | |
P
p= 3r
2√3 to V= r
2√3*H =.....
========
26 lut 21:37
Marcinkiewicz: wytłumaczysz a@b jak to się stało?
26 lut 21:44