Poziomice funkcji
WhiskeyTaster: | x+y | |
Mam określić wszystkie niepuste poziomice funkcji f(x,y) = |
| . |
| x−y | |
D
f = ℛ x ℛ\{(x,y) ∊ ℛ
2: x = y}.
| 2y | |
Dla c < 0: 1 + |
| = c ⇔ 2y = (c−1)(x−y) ⇔ 2y = (c−1)x − y(c−1) ⇔ y(c+1) = (c−1)x ⇔ y = |
| x−y | |
Analogicznie będzie dla c > 0. Wobec tego poziomice istnieją o ile c ≠ −1.
| 2y | | 2y | |
Dla c = 0: |
| + 1 = 0 ⇔ |
| = −1 ⇔ 2y = −x + y ⇔ y = −x |
| x−y | | x−y | |
Więc dla c ∊ ℛ\{−1} istnieją poziomice. Czy to wystarczy do samego określenia?
jc: Poziomica c=−1 to prosta y=0 bez jednego punktu.
c(x−y)=x+y
(c−1)x=(c+1)y
Poziomice to proste
x=t(c+1)
y=t(c−1)
bez punktu (0,0)
WhiskeyTaster: Faktycznie, osobno powinienem rozważyć c = −1.
2y = −2x + 2y ⇒ x = 0 ∧ y ∊ ℛ
Najpewniej źle w pamięci wyliczyłeś

Ale również dochodzi założenie, więc to jest zbiór {0} x
(ℛ\{0}) dla c = −1.
@student Dla ustalonej liczby c ∊ ℛ poziomicą funkcji dwóch zmiennych f(x, y) nazywamy zbiór
taki punktów (x,y) ∊ ℛ
2, które spełniają równanie f(x,y) = c. Czyli P
f(c) = {(x,y) ∊ ℛ
2:
f(x,y) = c}