Znajdź sumy częściowe podanych szeregów
mcas: Znajdź sumy częściowe podanych szeregów i następnie zbadaj ich zbieżność.
∑n−1n!
Jak znaleźć tę sumę? Rozpisuję silnię i skracam to z n−1, ale nic to specjalnie nie rozjaśnia
sprawy.
26 lut 19:05
jc: | n−1 | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| , n=2, 3, 4, ... |
| n! | | n! | | n! | | (n−1)! | | n! | |
| 2−1 | | 3−1 | | n−1 | |
| + |
| + ... + |
| |
| 2! | | 3! | | n! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ... + ( |
| − |
| )=1− |
| |
| | 1! | | 2! | | 2! | | 3! | | (n−1)! | | n! | | n! | |
Rozpisz np. dla n=5.
26 lut 19:15
mcas: jc dziękuję!
26 lut 19:43