Ciąg (a_n) określony jest wzorem a_n = n + (n + 1) + (n + 2) + (n + 3) + ... + 2
orion: Ciąg (an) określony jest wzorem an = n + (n + 1) + (n + 2) + (n + 3) + ... + 2n. Oblicz
najmniejszy wyraz ciągu (an) większy od 1890.
26 lut 17:50
ite: | | n * (1 + n) | |
an = n + (n + 1) + (n + 2) + (n + 3) + ... + (n + n) = n * (n + 1) + |
| = |
| | 2 | |
= 1,5*(n * (n + 1))
1,5*[n * (n + 1)]>1890
26 lut 19:18
orion:
n
2 + n − 1260 > 0
zał. n ∊ ℕ
+
Δ = 1 + 5040 = 5041
√5041 = 71
| | −1 − 71 | |
n1 = |
| = −36 < 0 ∉ ℕ+ |
| | 2 | |
| | −1 + 71 | |
n2 = |
| = 35 ∊ ℕ+ ⇒ n > 35 |
| | 2 | |
| | 3 * 362 + 3 * 36 | |
n36 = |
| = 1998 |
| | 2 | |
Bardzo dziękuję
26 lut 20:20