Optymalizacja
Kacper: W stożku suma dlugosci wysokosci i promienia podstawy jest równa 12.
Oblicz długość wysokosci tego stożka, który ma największą objętość. Oblicz te objetosc.
26 lut 17:26
Jerzy:
Co proponujesz ?
26 lut 17:29
Kacper: Na razie wyznaczyłem tylko, że V = 1/3 π √r6−l2r4, gdzie l − tworząca stożka. Nie wiem jak
tu wykorzystywać to 12.
26 lut 17:29
Jerzy:
A po jakie licho ci potrzebna tworząca ?
V = 1/3πr2h i r + h = 12 ⇔ h = 12 − r, podstaw to wzoru na V i licz maksimum.
26 lut 17:33
Kacper: Jestem głupi, dzięki. Mógłbyś sprawdzać, bo coś mi się nie zgadza?
V=1/3 πr2(12−r)
V=1/3π(12r2−r3)
V(r)=1/3π(12r2−r3)
V'(r)=8πr − πr2
Przyrownuję do 0 i z delty liczę:
r1 = 0 r2 = 8π
Wszystko ok?
26 lut 17:55
Jerzy:
Po co delta ? V’(r) = πr(8 − r)
r = 0 lub r = 8
26 lut 18:16