planimetria
salamandra: Udowodnij, że:
a) przekątne rombu są jednocześnie dwusiecznymi
b) przekątne równoległoboku przecinają się w połowie
z tym b) to dla mnie to logiczne, tylko nie wiem jak to ubrać w słowa lub zrobić to
algebraicznie, a z a) nie wiem
26 lut 14:06
ite : a/ dobry rysunek (= ratunek w każdej sytuacji)
narysuj jedną przekątną rombu na początek,
jak zobaczysz trójkąty równoramienne, to sukces będzie blisko
26 lut 14:14
Jerzy:
a) wskazowka: w każdym rombie przekątne są prostopadłe i się połowią.
26 lut 14:15
salamandra:

Nie wiem co dalej
26 lut 14:19
ite : salamandra dobry rysunek − to taki, który przedstawia analizowaną figurę a nie jakąś inną.
Masz udowodnić własność rombu, a rysujesz równoległobok! Nie każdy równoległobok jest rombem!
26 lut 14:30
a@b:

ΔACD równoramienny to β=α
zatem AC −− jest dwusieczną
Analogicznie dla kąta ABC
26 lut 14:31
Jerzy:
To nie jest romb.
26 lut 14:31
salamandra: w równoległoboku nie przecinają się pod kątem prostym, więc to jest romb

nie wiem jak mam tu
odmierzyć te odcinki, nigdy mi nie wyjdzie równo.
26 lut 14:32
salamandra: dzięki a@b, nie wiedziałem, że to takie banalne...
26 lut 14:33
ite :

Na właściwym rysunku widać, że obu boki trójkątów są odpowiednio równe oraz że oba są
równoramienne.
26 lut 14:35
a@b:

Oznaczenia jak na rys dopisz komentarz .........
to ΔABE i CDE są przystające z cechy (kbk)
zatem |DE|= |BE| i |AE|=|CE|
co kończy dowód
26 lut 14:41
salamandra:

ABO i DCO przystające, więc AO=CO, wystarczy? (do b)
26 lut 14:42
salamandra: Potwierdźcie mi jeszcze, bo chce raz na zawsze zapamiętać− środek okręgu opisanego na
wielokącie wyznaczają symetralne boków (punkt ich przecięcia), środek okręgu wpisanego w
wielokąt− punkt przecięcia dwusiecznych.
Oraz skąd wynika, że w trójkącie (tylko równobocznym?) środek okręgu opisanego i wpisanego jest
w tym samym miejscu?
26 lut 14:44
a@b:

h −− jest i symetralną i dwusieczną i wysokością tylko w Δ równobocznym
Jestem w

,że zadajesz takie pytanie ( na poziomie 5kl. SP
26 lut 14:51
salamandra: miałem dylemat jak to będzie w równoramiennym
26 lut 14:54