Reszta z działania z ilorazem ujemnym ...
cienkajola: Załóżmy, że dzisiaj jest poniedziałek. Jaki dzień tygodnia:
a) będzie za 100 dni? b) był 100 dni temu?
→Ad a) Poniedziałek będzie za 7 dni,14, 21 itd...
100:7 = 14 r. 2
Odp a: za 100 dni będzie środa.
→Ad b) −100 : 7 = (−15) r. 5
PYTANIE BRZMI: Dlaczego? Dlaczego powyższe działanie b) otrzymuje resztę 5? Czego
nie rozumiem w tym rozwiązaniu?
26 lut 12:55
cienkajola: edit: DLACZEGO otrzymujemy (−15), zamiast po prostu (−14), to jest główna część pytania
26 lut 13:03
wredulus_pospolitus:
| −100 | | −30 | | −2 | | 5 | |
| = −10 + |
| = −14 + |
| = −15 + |
| <−−− dlatego  |
| 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
26 lut 13:09
wredulus_pospolitus:
pamietaj, że reszta z dzielenia przez 'n' jest w przedziale <0; n−1>
26 lut 13:09
cienkajola: dzięki za pomoc, rzeczywiście (:
27 lut 13:52
radekzdradek: reszta nie może być przecież ujemna, a 7*(−14)+2 = −96 ,a nie −100.
7*(−15) +5 = (−105) + 5 = (−100)
27 lut 13:57
student: Ale dzisiaj jest czwartek przecież


!
27 lut 16:16
27 lut 16:24