Określoność macierzy
Kolossoon: Zbadać określoność macierzy homomorfizmu
T (x, y, z, t) = (−3x + y − mt, x − my + z, y−z, −mx − mi)
dla tej niezerowej wartosci parametru m, ktora jest rozwiazaniem rownania
−m3+4m2−4m=0
26 lut 11:44
jc: Jak definiujesz określoność macierzy?
26 lut 12:10
Kolossoon: Podałem tak jak w treści zadania. Nie ogarniam poki co nic z tego tematu
26 lut 12:16
jc:
−3 1 0 −m
1 −m 1 0
0 1 −1 0
−m 0 0 −m
Masz sprawdzić, czy forma kwadratowa zdefiniowana przez powyższą macierz
jest dodatnio lub ujemnie określona (plus 2 inne przypadki, może być nieokreślona).
Q=−3x2 − my2 − z2 − mt2+2xy +2yz−2mxt
26 lut 12:39
jc: Poszukaj kryterium z wyznacznikami np. w Wiki.
26 lut 12:55
Kolossoon: dziekuje
26 lut 13:20