zbiór domknięty
zorr0: hej, proszę o pomoc z formalnym dowodem.
wykazać, że zbiór x∊X : d(x,x0)≤r jest domknięty.
Chodzi (chyba?) o to, że granica każdego zbieżnego ciągu punktów zbioru X (czyli chyba w każdym
przypadku r) należy do tego zbioru. Należy, bo z tego co rozumiem jest to koło o promieniu r i
środku w x0.
26 lut 10:15
jc: Pokaż, że dopełnienie jest otwarte.
26 lut 10:53
jc: Sam pokażę. Niech d(x,x0)=r+k, k>0, czyli x należy do dopełnienia rozpatrywanego zbioru.
Weźmy dowolny y taki, że d(x,y)<k.
Wtedy d(x0,y)+k>d(x0,y)+d(x,y) ≥ d(x0,x) = r+k, a więc d(x0, y)>r.
Oznacza to, że wszystkie punkty z otoczenia x o promieniu k należą do dopełnienia
rozpatrywanego zbioru.
26 lut 11:04
zorr0: jasne rozumiem, dziękuję. Prosta sprawa, w obie strony to działa prawda? nawet jakbym miał
otwarty z warunkiem d(x,x0)<r to wtedy robie analogicznie tylko k≥0?
26 lut 11:35
jc: Zbiór x takich, że d(x,x0)<r jest otwarty. Tym razem pokazujesz, że jeśli d(x,x0)<r,
i k=r−d(x,x0), otoczenie x o promieniu k zawarte jest rozpatrywanym zbiorze
(czyli kuli otwartej o środku w x0 i promieniu r).
Spróbuj sam powtórzyć dowód.
26 lut 12:08
zorr0: hmm no to ja bym to tak zrobił:
biorę y należące do otoczenia x o promieniu k, czyli d(x,y)<k
wtedy r−d(x, x0) > d(x,y)
czyli r> d(x,x0) + d(x,y)
26 lut 12:37
zorr0: czyli jest to zawarte w danym zbiorze otwartym, czyli zbiór jest otwarty.
26 lut 12:37
jc:
W przestrzeni metrycznej otoczenie punktu definiuje się jako kulę otwartą
o środku w danym punkcie.
Zbiór jest otwarty, jeśli wraz z każdym punktem zawiera pewne otoczenie tego punktu.
Zbiór jest domknięty, jeśli jego dopełnienie jest otwarte.
26 lut 12:58