ciągi
salamandra: Trzy liczy tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy o 1, to
otrzymamy ciąg geometryczny. Jeżeli drugi wyraz otrzymanego ciągu geometrycznego pomnożymy
przez 2, a trzeci zwięksyzmy o 11, to znów otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby
(a,b,c) − ciąg arytm.
(a+1,b,c)− ciąg geom.
(a+1, 2b, c+11)− ciąg arytm.
b
2=ac
pierwszy raz trafiłem na zadanie z trzema ciągami i nie wiem jak teraz je ze sobą zgrać
25 lut 22:16
Leszek: Trzecie rownanie : 4b = a+c + 12
25 lut 22:22
Leszek: Z pierwszego Twojego rownania : a+c = 2b i podstaw do trzeciego i otrzymasz
4b = 2b +12 ⇒ b=6
Czyli
ac = 36 i a+c = 12
Dokoncz !
25 lut 22:26
salamandra: 2b=a+c
b2=ac+c
4b=a+c+12
4b=2b+12
2b=12
b=6
12=a+c
b2=c(a+c)
36=c*12
12c=36
c=3
12=a+3
a=9
a=9,b=6,c=3
25 lut 22:27
Leszek: Kolego @Salamandra , sprawdz czy Twoje wyniki spelniaja warunki ?
np. dla ciagu geometrycznego : 10,6,3 ? ? ?
25 lut 22:33
salamandra: Hm.. odpowiedz jest : 3,6,9
25 lut 22:36
salamandra: Ok widzę błąd, zaraz poprawie
25 lut 22:47
salamandra: 2b=a+c
b
2=ac+c
4b=a+c+12
b=6
12=a+c ⇒ a=12−c
b
2=c(a+1) ⇒ b
2=c(12−c+1)
b
2=−c
2+13c
36=−c
2+13c
−c
2+13c−36=0
Δ=169−144=25
c1=9, więc a=3
wtedy a=3,b=6,c=9
jeśli c2=4, więc a=8
wtedy a=8,b=6,c=4
Pasuje tylko dla c1, ponieważ ciąg pierwszy ma być arytmetyczny ROSNĄCY.
25 lut 22:54