matma
jaro: Funkcja pierwotna F dla funkcji wymiernej f na przedziale (a,b)⊂Df (dziedzina funkcji) jest
funkcją wymierną?
25 lut 21:34
Leszek: | | ax +b | |
Niech F(x) = |
| , funkcja pierwotna , oblicz f(x) czyli funkcje podczalkowa ! |
| | cx +d | |
25 lut 21:45
jaro: nie wiem jak to policzyć, pokazałbyś rozwiązanie?
25 lut 21:47
Leszek: Oblicz pochodna , czyli F ' (x) = ..........
25 lut 21:51
jaro: czyli to będzie ad−bc/(cx+d)2? co oznacza że to zdanie jest prawdą?
25 lut 21:56
Leszek: Zle policzyles pochodna F ' (x) , nalezy zastosowac wzor na obliczenie pochodnej
ilorazu funkcji , patrz. podrecznik : F '(x) = .......
25 lut 21:59
jaro: pochodną liczymy po x więc co jest źle?
25 lut 22:07
Leszek: Kolego , patrz i czytaj podrecznik , bez tego nie nauczysz sie matematyki
| | f(x) | | f '(x) * g(x) − f(x)* g '(x) | |
[ |
| ] ' = |
| |
| | g(x) | | g2(x) | |
25 lut 22:11
jaro: ad−bc, a −bc+ad oznacza to samo
25 lut 22:16
Adamm:
1/(1+x2) ma funkcje pierwotną arctg(x)
26 lut 01:26