Funkcja liniowa
Marcinkiewicz: Zadanie!
| | 2 | |
Wyznacz wzór funkcji liniowej f(x) wiedząc, że jej wykres przecina się z prostą y = |
| x+4 |
| | 3 | |
w punkcie o odciętej −144 oraz zbiorem rozwiązań nierówności f(x) > 65 jest przedział (13, +
∞)
25 lut 21:04
a7: punkt przecięcia prostych to (−144,−92) (podstawiamy do wzoru prostej y=2/3 x+4 za iks
−144)
szukana prosta dla y=65 przyjmuje wartość x=13
rozwiązujemy układ równań
−92=−144a+b
65=13a+b
a=1 b=52
czyli y=x+52
25 lut 21:16
Marcinkiewicz: skąd to −92?
25 lut 21:22
Marcinkiewicz: ah okej.
| | 2 | |
f(−144) = |
| * −144 + 4 = −92 |
| | 3 | |
25 lut 21:24