aksjomat
Wolfik: | | π | | 1 | |
Liczba x∊(0, |
| ) spełnia warunek cos2x= |
| . Wynika stąd, że: |
| | 2 | | 3 | |
| | π | | π | | 2 | | 2 | |
a)x> |
| b)x< |
| c) cos2x= |
| d) sin2x= |
| |
| | 4 | | 6 | | 3 | | 3 | |
z2
Istnieje taki kąt α∊<0,2π> taki, że:
b)tgα=
√5 i sinα<0
| | √5 | | −5√5 | |
d)sinα= |
| i ctgα= |
| |
| | 5 | | 2 | |
25 lut 21:02
Leszek: c) sin α * cos α = 1 ⇒ sin 2α = 2 , sprzecznosc
a) sin2α + cos2α =1 ⇒ 1/9 + 4/9 ≠ 1 , sprzecznosc
25 lut 21:50
Wolfik: dziekuje
25 lut 22:50