pochodna
student: Co oznacza dx? Czy jest to po prostu pochodna z funkcji, gdzie x uważamy za zmienną? Wiem, ze
pochodna y(x) to dy/dx. A co oznacza samo dx lub dy?
25 lut 19:42
Adamm:
df to tkzw. różniczka z f jeśli f jest funkcją
jej definicja to po prostu df = f'(x)dx
tutaj dx trzeba traktować jako zmienną niezależną od x
25 lut 19:57
Adamm:
chodzi o to, że pochodna w x to tak naprawdę funkcjonał liniowy,
tutaj mnożenie przez f'(x)
25 lut 19:59
student: Czyli w równaniu różniczkowym dx to zwykła zmienna jak x czy y?
25 lut 19:59
Adamm:
właściwie to tak, chociaż z równaniami różniczkowymi bym uważał
są trochę dziwne tendencje w oznaczeniach jeśli chodzi o równania różniczkowe
25 lut 20:03
student: dziękuję
25 lut 20:15
Leszek: dx − rozniczka zmiennej x , czyli nieskonczenie maly przyrost zmiennej , dx → 0
Popatrz do interpretacji graficznej calki oznaczonej , dx szerokosc prostokata pola .
25 lut 20:59
student: Chodzi Ci o to, jak mamy np. całkę Riemanna i tam dzielimy pole pod całką na coraz mniejsze
prostokątny, dx to szerokość tego prostokąta i gdy dązy do 0 dostajemy coraz dokładniejszą
całkę?
25 lut 21:34
Leszek: Tak , w fizyce dt →0 , i wowczas S= ∫ v dt , oraz v= dS/dt , czyli pochodna !
25 lut 21:41
student: Ale np. gdy mamy całkowanie przez podstawienie, i mamy jakies podstawienie u=..., to potem mamy
du=(...)' dx (gdy w nawiasie zależne od x).
I trochę jednak te dx kojarzy mi się z pochodną przez to, nie do konca to rozumiem.
Wybaczcie, jeśli piszę głupoty, ale już głupieję.
25 lut 21:58
Leszek: W calce ∫ f(x) dx , rozniczka dx jest konieczna bo informuje po jakiej zmiennej odbywa sie
calkowanie , w calce ∫ f(t) dt , rozniczka dt informuje ze calkowanie odbywa sie wedlug
zmiennej t
i.t.d ........
25 lut 22:03
dd: | | df | |
f'(x) = |
| →df = f'(x)dx |
| | dx | |
25 lut 22:32
dd: więc jeśli podstawienie jest typu: f→u = (coś tam zależne od x),
to du = u'dx
25 lut 22:34
Adamm:
df/dx trzeba traktować jako symbol, a nie ułamek
26 lut 01:33
student: Dobry wieczór! Chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz.
Czy różniczka (ten mały przyrost) oznacza to samo, co błąd bezwzględny? Spotkałam się z tym, że
obie te rzeczy oznaczamy przez deltę. Zastanawiam się czy to powiązanie, czy przypadek.
15 mar 21:44
student: Czy Δx to jakaś konkretna zmiana, a dx to mała (dążąca do 0) zmiana?
15 mar 21:47
Leszek: Δx , to roznica dwoch wielkosci np. x1 = 3,1 , x2 = 3,3 , czyli Δx= | x1 − x2 | ,
jest to
roznica skonczona .
dx , nazywana " pieszczodliwie " rozniczka tez okresla roznice dwoch wielkosci ale
bardzo malej ,dx→0
Δx , jest zatem bledem bezwzglednym skonczonym
dx , jest tez bledem bezwzglednym nieskonczenia malym , stosujemy jako rozniczke
zupelna w obliczeniach bledow pomiaru wedlug odpowiednich wzorow w pracowniach
fizycznych .
15 mar 22:13
Adamm:
| | dy | | Δyh(t) | |
dx nie może być błędem bezwględnym, bo |
| (t) = limh→0 |
| |
| | dx | | Δxh(t) | |
Gdzie w wyrażeniu Δz
h(t) = z(t+h)−z(t) nie kładziemy wartości bezwzględnej.
16 mar 09:59
Leszek: " Laboratorium fizyczne" H.Hofmokl
"Jezeli blad bezwzgledny Δx pomiaru jakiejs wielkosci fizycznej X jest maly w porownaniu
z ta wielkoscia , bedziemy mogli w przyblizeniu utozsamic rozniczke dx z wielkoscia Δx...."
16 mar 13:49