Wykres funkcji
Patryk: Cześć,
Mam pytanie dotyczące poniższej funkcji:
Naszkicowałem ją, sprawdziłem czy się zgadza i zastanawia mnie jedna rzecz, skąd bierze się na
wykresie ten pionowy odcinek w x = −3 od y = −1 do y = 1? Skoro
dla (
∞ −3) mam y = 1
dla <−3 ; 0) mam y = −1
a dla x ≥ 0 mam funkcje homograficzną?
25 lut 19:17
a7:
25 lut 20:58
a7: mianownik musi być różny od zera , a dla x=−3 ma wartość zero
25 lut 20:59
a7:
25 lut 20:59
a7: czyli −3 nie należy do dziedziny
25 lut 21:00
Patryk: Hmm... czyli dobrze zrobiłem. A w programie do rysowania funkcji dla x = −3 jest odcinek
pionowy jeszcze
25 lut 21:35
a7: tutaj, ani w geogebrze nie ma pionowego odcinka
25 lut 21:36
25 lut 21:38
a7: ale Ty napisałeś dla x∊<−3,0) mamy y= −1 , tymczasem powinien być (moim zdaniem) nawias
otwarty czyli
dla x∊(−3,0) y=−1
25 lut 21:38
25 lut 21:41
Patryk: Czyli program Matemaksa do poprawy

a ja na kartce dobrze naszkicowałem bez tej prostej
pionowej. Dzięki w każdym razie za rozwianie wątpliwości
25 lut 21:42