:(
Anusiak: kurczę... mam zły dzień i żadne zadanie mi nie wychodzi, nie wiem co jest grane , czy liczby są
źle dobierane

mam prośbę, mógłby ktoś rozwiązać ?
Zad.1
Wykres funkcji y= −2(x+1)
2+2 przedstaw w postaci ogólnej i iloczynowej. Wyznacz zbiór wartości
oraz rozwiąż równanie f(x)= −4
Zad.2.
Zrób wykres funkcji:
f(x)= x
2−4 dla x ≥ 0
x
2+4 dla x<0
Klara:
ZW= (−∞, y
w>
y = −2(x+1)
2 +2 W( −1,2) to y
w= 2
ZW= (−∞, 2>
y= −2(x+1)
2+2= −2( x
2+2x+1)+2= −2x
2 −4x −2+2= −2x
2−4x
postać ogólna ; y= −2x
2−4x
postać iloczynowa: y= −2x
2−4x= −2x( x+2)
f(x)= −4 => −2x
2 −4x= −4 / : (−2)
x
2 +2x −2=0 Δ= 8
√Δ= 2
√2
x
1= −1 +
√2 v x
2= −1 −
√2
zad. 2) zaraz Ci narysuję