Wzory viete'a
Kuba: Witam, czy jest jakiś sposób na wyliczenie niewiadomych x
1, x
2 x
3 z równań:
x
1+x
2+x
3=−2
25 lut 19:15
jc: f(t)=(t−x
1)(t−x
2)(t−x
3)=t
3−(x
1+x
2+x
3)t
2−(x
1x
2+x
1+x
x+x
2x
3)t−x
1x
2x
3
x
1, x
2, x
3 to pierwiastki f
25 lut 19:20
jc: f(1/2)=1/8+1/2+1/8−3/4=0
Poszukaj dwóch dalszych pierwiastków.
25 lut 19:22
ABC:
dla dwóch pozostałych
| | 3 | |
to pewnie będą −1 i − |
| |
| | 2 | |
25 lut 19:30
Kuba: Dzięki za pomoc. Czy ten sposób z funkcjami ma jakąś swoją nazwę?
25 lut 19:49
ABC:
Ulubiony sposób jc to jego nazwa
25 lut 19:54