aksjomat
Wolfik: Zbiorem wartości funkcji f(x)=sin
4x+cos
4x jest?
(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x=1−2sin
2xcos
2x=1−2sin
2x(1−sin
2x)=?
z2
| | 1 | | √3 | |
Funkcje y=− |
| sinx+ |
| cosx można zapisać w postaci? |
| | 2 | | 2 | |
z3
Ile jest liczb całkowitych w przedziale <−2π,2π> dla ktorych funkcja f(x)=|sinx| przyjmuje
wartosci dodatnie?
a)4
b)8
c)9
d)12
z4
zbiorem rozwiązań nierówności cos
2x−3cosx+2<0 jest?
z5
Ile rozwiązań ma równanie log
sinxcosx=1 w przedziale liczb rzeczywistych dodatnich i
mniejszych niż 2π?
25 lut 16:16
Mariusz:
z1
1−2sin
2xcos
2x
Zbiór wartości to
z2
c)
z4
cos
2x−3cosx+2<0
(cosx−1)(cosx−2)<0
cosx−2 będzie ujemne dla każdego x ∊ ℛ
zatem aby równość ryła spełniona to
cosx − 1 > 0
ale dla x∊R
cosx − 1 ≤ 0
W zbiorze liczb rzeczywistych nie ma x spełniających tę nierówność
z5
cosx=sinx
cosx−sinx=0
| | 1 | | 1 | |
√2( |
| cosx− |
| sinx)=0 |
| | √2 | | √2 | |
To jest jedyne rozwiązanie bo tylko w pierwszej ćwiartce zarówno cosinus jak i sinus są
dodatnie
Czy aby zadaniem na pewno z zadaniem z3 jest wszystko ok ?
25 lut 16:53
Mariusz:
z3
W zbiorze <−2π,2π> jest trzynaście liczb całkowitych ale zero trzeba odrzucić
więc zostaje dwanaście liczb całkowitych
czyli odpowiedź d)
25 lut 16:58
Wolfik: jak wyznaczyć te liczby z zadania 3 skoro na osi podpisujemy je w radianach?
mamy |sinx| więc mamy wartości tylko ≥0, ale jak wyznaczyć dokładne wartości tych liczb
całkowitych?
25 lut 17:10
Mariusz:
|sinx| przyjmuje wartości nieujemne dla każdego x
a dla x=kπ przyjmuje wartość zero
Chcą wiedzieć dla ilu całkowitych x funkcja przyjmuje wartości dodatnie więc trzeba
zliczyć liczbę liczb całkowitych z przedziału <−2π,2π> a następnie wyrzucić zero
25 lut 17:17
Wolfik: i jak właśnie zliczyć te liczby całkowite?
25 lut 17:22
Wolfik: a, juz wiem
25 lut 17:51
Wolfik: czemu w 3 linijce w zadaniu piątym jest √2?
25 lut 17:52
Mariusz:
Niech
oraz
wtedy
| | a | | b | |
cos(x+θ)= |
| cosx − |
| sinx |
| | √a2+b2 | | √a2+b2 | |
W tym równaniu a=1 oraz b=1
25 lut 18:24
Wolfik: dziękuję
25 lut 20:41
Patryk: | | pi | |
A w zadaniu 2 mogło by być również sin(x− |
| ) ? Wychodzi na to samo tylko, że w podanych |
| | 3 | |
odpowiedziach nie ma takiej...
25 lut 20:53