Ciag
mr t: Mam ciąg (an) określony rekurencyjnie :
a
1 =1
Z zależności na ciąg artm i geo wychodzi iż nie jest on ani taki ani taki, w takim razie cóż to
za ciąg?
Jak znaleźć wzór ogólny?
25 lut 11:14
mr t: | | 1 | |
Poprawiam; an=an−1 − |
| |
| | (n−1)n | |
25 lut 11:17
Tadeusz:
serio masz an−1 a nie an+1
25 lut 12:15
mr t: Tak
25 lut 12:16
jc: an=1/n
25 lut 12:29
jc: Podpowiedź. Znajdź a1, a2, a3, a4, a5, a potem pomyśl, dlaczego tak jest.
25 lut 12:30
mr t: Okej dzięki!
25 lut 12:45
Mariusz:
| | (k−1)−k | |
an=a1+∑k=2n |
| |
| | (k−1)k | |
25 lut 15:18