styczna do funkcji
kajzerka: Znajdz rownania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x − 2/x
2, ktora jest prostopadla do
prostej okreslonej rownaniem y=−2/3+1
Pochodna mi wyszla po skroceniu f'(x) = 1 + 4/x
3, wyliczylam x0 = 2
Mam a 3/2, tylko b mi wychodzi −1,5
Tylko ze b ma wyjsc −2,5?

Niech ktos mnie nakieruje
25 lut 01:07
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
25 lut 01:15
kajzerka: f'(x)=1+4/x3
a = f'(x0)
1,5=1+4/x03
x0=2
f(2)=1,5
1,5(2) + b = 1,5
b=−1,5
l(x) = 1,5x − 1,5
25 lut 01:24
wredulus_pospolitus:

dobrze Ci wyszło ... widocznie błąd w książce jest
25 lut 01:30
kajzerka: Dzieki
25 lut 01:31