Dowód
Nicks:

Hej wszystkim,
Mam problem z takim zadaniem:
Odcinki równoległe do podstaw trapezu dzielą jego wysokość na trzy równe części. Dane są pola
S1 i S2. Wyznacz Pole S3.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
24 lut 19:02
linek:

Z rusunku widać ze S
3 = S
1 + 2(S
2 − S
1)
pozdrawia
24 lut 19:27
Nicks: Dziękuję bardzo
24 lut 19:30
Nicks: Jeszcze jest podpunkt b) jakby ktoś by był na tyle uprzejmy, by pomóc:
Znane są pola S1 i S3, wyznacz S2.
24 lut 19:31
Nicks: Dobrze, nieważne, poradziłem sobie. S2= S1+S3/2
24 lut 19:35
linek: | | S3 − S1 | |
do b) S2 = S1 + |
| |
| | 2 | |
24 lut 19:35