stożek.
maturaax:

na rysunku jest wycinek koła. zwinięto go i stworzono powierzchnię oczną stożka.
jaka będzie średnica i wysokość otrzymanego stożka?
24 lut 18:54
maturaax: AB = 12
24 lut 18:55
Godzio: długość łuku jest obwodem podstawy stożka
| | 1 | |
l = |
| * 2πR = 14 * 24π = 6π |
| | 4 | |
6π =2πr
2r = d = 6
24 lut 19:06
maturaax: czemu jest 1/4?
ja obliczyłam tak:
l=270/360 * 2π *12
l=18π
2πr=18π
r=9
co zrobiłam nie tak?
i kompletnie nie wiem jak obliczyć wysokość.
24 lut 19:10
Godzio: dobrze dobrze

miało być 270 a ja policzylem dla 90
24 lut 19:11
maturaax: ok.
a jak z tą wysokością?
24 lut 19:11
Godzio: a wysokość jeszcze
108π = π * 9 * l
l = 12
H
2 + r
2 = l
2
i tu już sobie poradzisz
24 lut 19:14