matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Dobry:
W trapezie kąty ostre mają 30 stopni i 45 stopni, a podstawy mają 8 i 4. Wyznacz jego wysokość i pole.
22 lut 22:50
wredulus_pospolitus:
rysunek NIE JEST w skali
h
tg 45
o
=
x
h
tg 30
o
=
4−x
stąd h =
P
trapezu
=
22 lut 23:12