Proszę o pomoc i objaśnienie.
Temudżynek : Oblicz:
c) (5
√3−1)
√3+1
d)(2
√7− √2)
√7− √2
e) 7
√2 x 49
− √22
f) 9
√5 x 3
1− 2 √5
h)U{ 6
√3+1{2
√−3 {3{
√3
g)U{ 6
√3+1x 2
√−3{3
√3
22 lut 22:48
buba: Potęga potęgi to iloczyn potęg. Ze wzoru skóconego mnożenia dostaniesz potęgę 2. Czyli wynik
25.
22 lut 22:56
Temudżynek: O którym przykładzie mówisz?
23 lut 15:12
Jerzy:
c = 52 = 25
23 lut 15:16
wredulus_pospolitus:
własności potęg:
(a
b)
c = a
b*c
robisz to dla (c) i (d)
pozostałe przydatne w tym zadaniu własności:
a
b*c
b = (a*c)
b
a
b*a
c = a
b+c
23 lut 15:20
Temudżynek: Dzięki. A reszta?
23 lut 20:52
wredulus_pospolitus:
co reszta
Podałem Ci własności z których musisz skorzystać ... pokombinuj trochę
no i przykłady (h) i (g) całkowicie nieczytelne
23 lut 20:59