Napisz równanie prostej prostopadłej do wektora
M4r: Napisz równanie prostej prostopadłej do wektora
U→ −V→ i przechodzącej przez początek układu współrzędnych
Wektor U[4,2] Wektor V[−3,6]
U−V=[7,−4]
Pomógłby ktoś to rozwiązać ?
22 lut 22:38
M4r: Chyba znalazłem.
7*(x−0)+−4*(y−0)=0
7x−4y=0
Tak po prostu?
22 lut 22:47
Maciess: Ax+By+C=0 − równanie prostej w ℛ
2
prosta przechodzi przez 0
Ax+By=0
| | | |
N= | wektor normalny prostej |
| | |
Więc zeby prosta była prostopadła do wektora to użyjemy jej jako wektora normalnego
7x−4y=0
22 lut 23:21